Kysymyksiä ja vastauksia
Kysymyksiä ja vastauksia

Yleistä Hirviurheilu-palvelusta

Mikä on Hirviurheilu?
Hirviurheilu on helppokäyttöinen, internet-pohjainen tulospalvelu metsästäjäliiton urheilulajeihin.
Mitä lajeja Hirviurheilu tukee?
  • Hirvenhiihto ja hirvenhiihtely
  • Hirvenjuoksu ja hirvikävely
  • Ilmahirvi ja ilmaluodikko
  • Metsästyshirvi ja metsästysluodikko
  • Metsästyshaulikko ja metsästystrap
  • Pohjoismainen metsästysammunta
  • Eurooppalainen metsästysammunta
Mitä kilpailumuotoja palvelu tukee?
  • Normaali yksilökilpailu
  • Joukkuekilpailu
  • Viesti (hirvenhiihto ja hirvenjuoksu)
  • Cup
Mitä voin tehdä, jos palveluun tarvittaisiin mielestäni ehdottomasti uusi ominaisuus?

Palvelun hyödyt

Mitä hyötyä palvelusta on kilpailun järjestäjille?
  • Tulospalvelun järjestäminen onnistuu palvelun kautta vaivattomasti. Palvelun käyttöönotto on erittäin nopeaa ja sen käyttäminen helppoa.
  • Palvelu tarjoaa luotettavan tavan tulosten laskemiseen.
  • Järjestäjien ei tarvitse huolehtia lähtölistojen tai eräluetteloiden ja tulosten julkaisemisesta, koska ne ovat kaikkien saatavilla internetissä ilman ylimääräisiä toimenpiteitä.
  • Palvelu on hyvin joustava. Kilpailun järjestäjä voi esimerkiksi syöttää juuri ne sarjat, jotka kilpailussa tullaan järjestämään. Mitään tiettyjä sarjoja ei tarvitse käyttää.
  • Järjestäjät voivat ladata tulosraportin myös lehdistölle sopivassa muodossa.
  • Kaikki palveluun tehtävät uudet ominaisuudet ovat automaattisesti järjestäjien käytössä ilman erillistä päivitystä.
Mitä hyötyä palvelusta on kilpailijoille?
  • Ennakkoon ilmoittautuneilla kilpailijoilla on mahdollisuus katsoa lähtölistat tai eräluettelot etukäteen internetistä.
  • Kilpailijat näkevät tulokset reaaliaikaisina internetin kautta välittömästi heti, kun toimitsijat syöttävät ne järjestelmään.
  • Tulokset ovat näkyvillä mahdollisimman yksityiskohtaisesti, joten kilpailijat voivat helposti varmistaa, että tulokset on syötetty ja laskettu oikein.

Käyttö – kaikki lajit

Kuinka palvelun käyttöönotto tapahtuu?
Hirviurheilu-palvelun käyttöönotto on erittäin helppoa:Rekisteröidy palveluunja pääset syöttämään tulospalveluun ensimmäisen kilpailusi tiedot.
Mitä sarjoja tulospalvelussa käytetään?
Voit itse päättää täysin, mitä sarjoja kilpailuusi syötät. Kilpailun luomisen nopeuttamiseksi tarjolla on myös valmiit oletussarjat, jotka perustuvat lajikohtaisesti Metsästäjäliiton määrittämiin sarjajakoihin. Näiden käyttäminen ei ole kuitenkaan pakollista, ja vaikka niitä käyttäisitkin, voit tehdä oletussarjoihin mitä tahansa muutoksia.
Mitä asioita pitää tehdä ennen kilpailua?
Ennen kilpailua sinun täytyy lisätä tulospalveluun kilpailun perustiedot kuten sen nimi, ajankohta ja paikkakunta sekä sarjojen nimet. Tämän jälkeen voit lisätä sarjoihin ilmoittautuneita kilpailijoita.
Voiko useampi toimitsija käyttää järjestelmää yhtä aikaa?
Kyllä voi. Kilpailun perustaja voi kutsua muita henkilöitä toimitsijaksi samaan kilpailuun.
Onko mahdollista kokeilla palvelun käyttämistä jossain?
Osoitteessahttps://testi.hirviurheilu.comvoit harjoitella toimitsijana toimimista. Testipalvelua ei ole tarkoitettu käytettäväksi oikeiden kilpailuiden tuloslaskentaan.
Huom! Testipalvelu (https://testi.hirviurheilu.com) ja varsinainen palvelu (https://www.hirviurheilu.com) käyttävät eri tietokantoja, joten toiseen palveluun luodut käyttäjätunnukset eivät ole käytössä toisessa. Voit kuitenkin halutessasi käyttää molemmissa samoja kirjautumistietoja (sähköposti ja salasana).

Käyttö – liikuntalajit (hirvenhiihto, hirvenjuoksu, hirvenhiihtely, hirvikävely)

Kuinka lähtölistat luodaan?
Kilpailua lisätessäsi voit valita kahdesta vaihtoehdosta sinulle sopivamman:
  • Lähtölistojen luonti sarjoittain
  • Lähtöaikojen määrittäminen suoraan kilpailijoille
Ensimmäinen vaihtoehto on kätevä erityisesti silloin, kun kilpailijat ilmoittautuvat etukäteen ja lähtölistat voidaan näin ollen luoda valmiiksi ennen kilpailua. Lähtölistojen luonti on helppoa. Kun olet lisännyt kilpailijat, mene toimitsijan sivuilla Kilpailijat-sivulle. Sivulla sinun pitää kertoa, mikä on sarjan lähtöaika ja ensimmäinen kilpailunumero. Lisäksi voit päättää, noudattaako kilpailijoiden lähtöjärjestys heidän lisäämisjärjestystä vai arvotaanko se. Näiden asetusten jälkeen saat luotua yhden sarjan lähtölistan automaattisesti.
Toinen vaihtoehto sopii paremmin kilpailuihin, joissa kilpailijat lisätään järjestelmään vasta kisapaikalla, jolloin heidän ilmoittautumisjärjestyksensä on samalla heidän lähtöjärjestyksensä sarjoista välittämättä. Tässä vaihtoehdossa sinun täytyy määrittää kilpailijan lähtönumero ja -aika samalla, kun syötät kilpailijan muut tiedot. Lähtölista syntyy näin samalla, kun syötät kilpailijoita.
Huom! Riippumatta siitä kumman tavan valitset voit määrittää yksittäiselle kilpailijalle minkä tahansa lähtöajan ja -numeron. Eli vaikka kilpailijat lähtisivätkin sarjoittain, järjestelmään pystyy aina lisäämään jälki-ilmoittautuneita lähtölistan loppupäähän.
Voiko kilpailijoita lisätä vielä sen jälkeen, kun lähtölista on jo luotu?
Kyllä voi. Vaikka osa kilpailijoista olisi jo tullut maaliin ja heille olisi jopa syötetty tuloksia, voit edelleen lisätä uusia kilpailijoita. Kun lisäät kilpailijoita lähtölistan luonnin jälkeen, sinun täytyy vain itse määrittää heille lähtöaika sekä kilpailunumero. Palvelu tosin ehdottaa automaattisesti sopivaa aikaa sekä numeroa.
Miten tulosten syöttäminen tapahtuu kilpailun aikana?
Tulosten syöttämiseen on kolme vaihtoehtoa. Voit itse päättää, mitä vaihtoehtoa haluat käyttää tulosten syöttämiseen.
  1. Pikasyöttö: Ns. pikasyötössä voit syöttää yhden kilpailijan aika-, arviointi- tai ammuntatiedon kirjoittamalla kilpailijan numeron ja tuloksen. Esimerkiksi kilpailijan 13 arviot 118 ja 87 metriä syötetään muodossa 13,118,87. Pikasyöttö on kaikista nopein tapa syöttää tuloksia.
  2. Sarja- ja tulospaikkakohtainen syöttö: Tässä näkymässä voit syöttää yhden sarjan esimerkiksi kaikki ammuntatulokset kerralla. Samanlaiset näkymät löytyvät siis myös saapumisajoille ja arvioille. Tämä vaihtoehto sopii hyvin tilanteeseen, jossa yhden toimitsijan vastuulla on yksi tulospaikka. Lisäksi se antaa hyvän kokonaiskuvan sarjojen tilanteesta.
  3. Kilpailijakohtainen lomake: Jos kilpailijan tiedot avaa sen jälkeen, kun lähtölista on luotu, hänelle voi syöttää samassa näkymässä kaikki tulostiedot kerralla.
Pitääkö ammuntatulokset syöttää summana vai yksittäisinä laukauksina?
Saat päättää tämän itse. Molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia.
Kuinka sarjojen oikeat arviointimatkat määritetään?
Oikeat arviointimatkat määritetään kilpailunumeroiden perusteella. Voit esimerkiksi määrittää, että numeroiden 1-50 oikeat matkat ovat 100 ja 120 metriä ja että numeroilla 51-100 matkat ovat 95 ja 125 metriä.
Mitä asioita täytyy tehdä kilpailun jälkeen?
Kun olet syöttänyt kaikille kilpailijoille tulokset sekä määrittänyt kilpailulle oikeat arviointimatkat, muista merkitä vielä kilpailu päättyneeksi Yhteenveto-sivulta. Tämä vaikuttaa mm. siihen, että tarkat arviointitiedot julkaistaan kilpailijoille. Niin kauan kuin kilpailu on kesken, kilpailijat eivät näe arviointitietojen osalta muuta kuin pisteet.

Käyttö – ammuntalajit

Kuinka eräluettelot luodaan?
Eräluetteloiden tekeminen alkaa sillä, että kilpailun perustiedoissa määritetään ratojen määrä sekä ammuntapaikkojen määrä / rata. Näitä tietoja käytetään sekä alkukilpailun että loppukilpailun eräluetteloiden tekemiseen.
Alkukilpailun eräluettelot on helpointa tehdä arpomalla ne sarjakohtaisesti sen jälkeen, kun sarjan kilpailijat on syötetty. Voit määrittää hyvin joustavasti, miten kilpailijat sijoitetaan eriin, esimerkiksi joka toiselle paikalla tai jättämällä tiettyjä paikkoja tyhjiksi.
Loppukilpailun eräluettelot voi luoda samaan tyyliin kuin alkukilpailuissa. Oleellinen ero on siinä, että toimitsija määrittää sarjakohtaisesti, kuinka monta kilpailijaa loppukilpailuun pääsee ja ohjelma poimii kilpailijat automaattisesti.
Eräluetteloita pystyy myös luomaan ja muokkaamaan yksittäin ilman automaattista sijoittelua. Erien hallinta -sivulta voi sekä määrittää erien tiedot että asetella niihin kilpailijat.
Miten tulosten syöttäminen tapahtuu kilpailun aikana?
Tulosten syöttämiseen on peräti neljä vaihtoehtoa. Voit itse päättää, mitä vaihtoehtoa haluat käyttää tulosten syöttämiseen.
  1. Pikasyöttö: Ns. pikasyötössä voit syöttää yhden kilpailijan ammuntatuloksen kirjoittamalla kilpailijan numeron ja tuloksen. Tallennus tapahtuu erikseen alku- ja loppukilpailulle.
  2. Ammunta sarjoittain: Tässä näkymässä näet yhden sarjan kaikki kilpailijat kerralla ja voit tallentaa heille ammuntatuloksen joko summana tai laukauksittain.
  3. Ammunta erittäin: Tämä näkymä on samanlainen kuin ammunta sarjoittain mutta se listaa kilpailijat erittäin.
  4. Kilpailijakohtainen lomake: Tuloksen voi syöttää myös kilpailijan lomakkeella. Tämä sopii lähinnä yksittäisen kilpailijan tietojen päivittämiseen.
Miten uusintalaukaukset tallennetaan?
Voit käyttää uusintalaukausten tallentamiseen samoja menetelmiä kuin alku- ja loppukilpailuillekin.
Pitääkö ammuntatulokset syöttää summana vai yksittäisinä laukauksina?
Saat päättää tämän itse. Molemmat vaihtoehdot ovat mahdollisia.
Mitä asioita täytyy tehdä kilpailun jälkeen?
Kun olet syöttänyt kaikille kilpailijoille tulokset, merkitse vielä kilpailu päättyneeksi Yhteenveto-sivulta. Ohjelma tarkastaa, ettei keneltäkään kilpailijalta esimerkiksi puutu laukauksia ja poistaa tuloksista teksti, joka kertoo kilpailun olevan kesken.

Joukkuekilpailut

Kuinka joukkuekilpailut tehdään?
Joukkuekilpailuiden tekeminen on toimitsijalle erittäin helppoa. Riittää, että annat kilpailulle nimen (esim. ”Naiset”), määrität siihen kuuluvat sarjat (esim. ”N”, ”N50” ja ”T17”) sekä kerrot kuinka monta kilpailijaa joukkueeseen kuuluu (esim. 3). Tämän jälkeen Hirviurheilu osaa automaattisesti yhdistää kilpailijat samaan joukkueeseen seuran tai piirin perusteella ja laskea joukkueelle pisteet.
Voiko samasta seurasta tai piiristä olla useita joukkueita?
Kyllä voi. Laitat vain joukkuekilpailun tiedoista tämän asetuksen päälle, niin ohjelma luo automaattisesti niin monta joukkuetta kuin seurasta tai piiristä on osallistujia. Esim. jos joukkuekilpailuun tulee mukaan 3 kilpailijaa ja seurasta ”Järvikylän AS” on mukana 9 osallistujaa, Hirviurheilu laskeet pisteet joukkueille ”Järvikylän AS”, ”Järvikylän AS II” sekä ”Järvikylän AS III”.
Miten Hirviurheilu ottaa huomioon metsästyshaulikon ja -trapin uusintalaukaukset?
Näissä kahdessa lajissa tosiaan ratkaistaan sijojen 1-3 tasapisteet uusinnalla. Tällöin toimitsija voi syöttää joukkuekilpailun asetuksiin uusintalaukausten tiedot jokaisen uusintaan osallistuvan joukkueen molemmille laukojille. Hirviurheilu ottaa nämä tiedot huomioon lopullisessa joukkueiden järjestyksessä ja näyttää myös uusintalaukaukset tuloksissa.

Cup-kilpailut

Kuinka cup-kilpailuita luodaan?
Cup-kilpailuiden luominen on erittäin helppoa. Mene Toimitsijan etusivulle ja lisää sieltä uusi cup-kilpailu. Sinun tarvitsee vain kertoa cup-kilpailun nimi ja valita, mistä (osa)kilpailuista cup koostuu. Osakilpailut tarkoittavat tässä yhteydessä aivan normaaleja Hirviurheilun kilpailuita, joiden tulokset olet palveluun syöttänyt tai tulet syöttämään.
Kuinka cup-sarjat määritetään?
Kun lisäät cup-kilpailun ja valitset siihen osakilpailut, järjestelmä luo automaattisesti ensimmäisen osakilpailun perusteella cup-sarjat käyttäen kyseisen osakilpailun sarjojen nimiä. Jos nämä sarjat ovat myös cup-sarjat, sinun ei tarvitse tehdä mitään.
Voit kuitenkin halutessasi määrittää eri cup-sarjat muokkaamalla cup-kilpailun asetuksia. Cup-sarja voi koostua yhdestä tai useammasta osakilpailuiden sarjasta. Esimerkiksi:
  • Cup-sarja ”M”, jonka tulokset lasketaan suoraan osakilpailuissa olevan sarjan ”M” perusteella. (Cup-kilpailuiden oletussarjat toimivat tällä periaatteella.)
  • Cup-sarja ”Miehet”, jonka tulokset lasketaan osakilpailuissa olevien sarjojen ”M”, ”M60” ja ”M70” perusteella.
Kuinka cup-kilpailuiden tuloslaskenta toimii?
Cup-kilpailussa lasketaan tulokset niille sarjoille, jotka olet määrittänyt kuuluvan cup-kilpailun sarjoihin (ks. edellä). Eri osakilpailuiden kilpailijat yhdistetään yhdeksi henkilöksi kilpailijan nimen perusteella. Jos siis osakilpailuissa esiintyy kilpailija ”Timo Testinen”, palvelu tunnistaa hänet yhdeksi henkilöksi ja osaa laskea hänelle cup-yhteispisteet.
Cup-yhteispisteet ovat summa osakilpailuiden tuloksista. Voit kuitenkin halutessasi määrittää cup-kilpailun asetuksiin esimerkiksi, että kolmesta osakilpailusta yhteispisteisiin lasketaan vain kaksi parasta tulosta.

Tulosten julkaisu

Miten tulokset saadaan julkaistua kilpailijoiden nähtäville?
Sinun ei tarvitse tehdä mitään erillistoimenpiteitä. Tulospalvelu on täysin reaaliaikainen, joten kaikki tulokset ovat näkyvissä koko ajan.
Saako tulokset, lähtöluettelon tai eräluettelon paperille?
Tulostaminen onnistuu parhaiten siten, että lataat tuloksen, lähtöluettelon tai eräluettelon PDF-tiedostona, jonka voit sitten tulostaa paperille.
Voiko palvelusta tulostaa tuloslistat lehdistölle sopivassa muodossa?
Kyllä voi. Kilpailun sivuilta löytyy Lehdistö-sivu, josta saat yksinkertaisten tulosluettelon haluamallesi määrälle kilpailijoita / sarja.